Adevarul.ro - "Datoriile pot fi recuperate la masa medierii"
"Peste o săptămână va intra în vigoare o lege prin care magistraţii şi poliţiştii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa părţilor aflate într-un conflict că pot apela la serviciile mediatorului înainte de a ajunge la judecată. 14 mediatori autorizaţi încearcă să îi împace pe vrâncenii între care există litigii.
Maria Moraru, din comuna Spulber, este administratorul unei firme din domeniul prelucrării lemnului şi a avut un litigiu comercial cu o altă firmă, care-i datora mulţi bani.
După ce s-a judecat aproape un an, a obţinut o hotărâre judecătărească definitivă care i-a dat câştig de cauză, dar chiar şi aşa nu a reuşit să-şi recupereze banii de la partenerul de afaceri.
Ca ultimă speranţă, a apelat la instituţia mediatorului şi şi-a rezolvat problema.
"Sunt primul om din Vrancea care am apelat am apelat la mediator. Bineînţeles, a fost de acord şi partenerul de afaceri care-mi datora bani şi în două săptămâni de mediere am reuşit foarte multe. Omul şi-a recunoscut debitele şi s-a angajat să-mi plătească în timp. Acum mi-am recuperat 75% dintr-o datorie şi alţi 50% din altă datorie", ne-a declarat Maria Moraru. ..."
Articolul intreg aici!
Liderul deOpinie.ro - "Medierea – alternativa ieftină şi rapidă a proceselor"
"Procesele lungi şi scumpe vor putea fi înlocuite, de la începutul lunii martie, cu negocierea litigiilor la mediator. Deşi legislaţia privind posibilitatea medierii a apărut încă de la sfârşitul anului 2006, justiţiabilii au fost reticenţi şi nu au apelat la ajutorul acestor negociatori, preferând calea instanţelor de judecată. Începând cu 1 martie, judecătorii vor fi obligaţi să le aducă la cunoştinţă părţilor din dosare că pot apela la un mediator pentru a rezolva o dispută juridică. De exemplu, intră în această categorie acţiunile în reclamaţie de stat, cum este cea pentru stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, acţiunile în contestaţie de stat, de exemplu cea în contestarea recunoaşterii de paternitate sau de maternitate, ori acţiunea în tăgăduirea paternităţii copilului din căsătorie şi acţiunile în modificare de stat, cum ar fi acţiunea de divorţ, acţiunea în desfacerea adopţiei. Aşadar, după declanşarea procesului, se poate intra în procedură de mediere. Potrivit legii, la închiderea procedurii de mediere, mediatorul este obligat să informeze în scris instanţa de judecată dacă părţile au ajuns sau nu la o înţelegere în urma procesului de mediere. Informarea ar trebui să conţină elementele cuprinse în procesul-verbal încheiat la sfârşitul procedurii de mediere. „Instanţa îi îndrumă, ei vin la un mediator. Mediatorul va convoca ambele părţi, urmând să ia act de tranzacţie. Mediatorul e unul singur, substituie judecătorul sub aspectul luării consimţământului, dar nu dă soluţia dată de judecător. În momentul în care se ajunge la un compromis, se face un proces-verbal şi se anunţă autoritatea care i-a îndrumat la mediere, acel proces-verbal are valoare juridică”, ne-a declarat Izabela Bucur, mediator autorizat din Constanţa..."
Articolul intreg aici!
VranceaMedia.ro - "Justitiabilii sunt invitati sa se impace prin mediere, pentru a nu mai pierde timp prin instante"
"Tribunalul Vrancea si Asociatia Centrul de mediere si Arbitraj Vrancea, respectiv Asociatia Camera mediatorilor Vrancea, reprezentand mediatorii autorizati la nivelul judetului, anunta incheierea unui parteneriat in vederea implementarii legii medierii, care cuprinde dispozitii obligatorii, incepand cu 3 martie 2010, de informare de catre organele judiciare a partilor cu privire la aceasta noua institutie.
Protocolul semnat astazi prevede colaborarea pentru a aduce la cunostinta publicului larg si in special a justitiabililor, dar si profesionistilor in drept, a avantajelor apelarii la mediere mai inainte de a sesiza instanta cu o cerere de chemare in judecata sau chiar si dupa acest moment.
Medierea este o institutie juridica sprijinita de statul roman, inclusiv ca urmare a statutului de stat membru UE, ca o modalitate alternativa de solutionare a litigiilor si conflictelor, prin evitarea instantelor judecatoresti, conducand implicit la degrevarea acestora. La nivelul judetului Vrancea exista in acest moment un numar de 14 persoane trecute in Tabloul mediatorilor autorizati, pe rolul instantelor aflandu-se deja cereri de mediere....."
Articolul original aici!
Sursa: Medierea.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.