Pagini

joi, mai 5

"Medierea in procesul civil" - lucrare aparuta la Editura Universitara.

       Autor: Fanuta Lisman
       Editura: Editura Universitara
      Anul publicării: 2011
      Ediţia: I
      Pagini: 257
      Format: A5
      Categoria: Drept
Lucrarea "Medierea in procesul civil" abordeaza institutia medierii din perspectiva strict juridica evidentiind pe de o parte, momenle in care poate avea loc medierea prin raportare la procesul civil  iar pe de alta parte, efectele juridice ale medierii, distinct, in relatie cu aceleasi doua momente privitoare la existenta procesului civil.
De asemenea, este analizata procedura medierii - ambele etape - contractul si acordul de mediere, precum si procesele-verbale.
Ca atare, in cuprinsul lucrarii, veti regasi:
- Medierea inainte de declansarea procesului civil;
- Medierea in timpul derularii unui proces aflat pe rolul instantelor de judecata;
  • Fazele si etapele procesului civil si posibilitatea recurgerii la mediere (Judecata in prima instanta, judecata in caile de atac).
  • Mijloacele procedurale prin care partile pot apela la mediere (suspendarea procesului, perimarea, repunerea cauzei pe rol).
- Procedura medierii (etapa prealabila si etapa propriu-zisa).
- Contractul de mediere si de pregatire a medierii (caractere juridice, efecte).
- Invitatia la mediere.
- Procesul-verbal de informare si procesul-verbal de inchidere a medierii (efecte).
- Acordul de mediere (notiune, caractere juridice, efecte).
  • Incuviintarea acordului de mediere de catre instanta.
  • Autentificarea acordului prin procedura notariala.
Pe parcursul lucrarii veti regasi si cateva consideratii privind restituirea taxei de timbru, cu privire la efectele si avantajele medierii.
De asemenea, pot fi regasite si cateva modele de formulare ce pot fi eliberate de catre un  mediator.
Cuvantul inainte a fost realizat de catre dna Prof.  Univ. Dr. Mihaela Tabarca, indrumatorul de lucrare.
Iata cateva consideratii ale doamnei profesor:
" ...
Lucrarea „Medierea în procesul civil” aduce o contribuţie de luat în seamă în clarificarea unor aspecte de ordin teoretic şi practic, raportate la procesul civil, necesare organizării activităţii oricărui mediator, astfel încât serviciile de mediere oferite să releve utiliatatea acestora în relaţie cu organele judiciare.
Noile reglementări, precum şi necesitatea implementării instituţiei medierii (instituţie ce poate contribui substanţial la îmbunătăţirea sistemului judiciar) demonstrează actualitatea temei abordate, lucrarea punând în evidenţă rolul fiecărei profesii juridice care ar putea avea un rol deosebit în promovarea medierii, spre beneficiul justiţiabililor.
...
Totodată, în contextul în care sunt destul de puţine lucrări care să trateze medierea din perspectivă juridică, „Medierea în procesul civil” prezintă interes, teoretic şi practic, şi pentru alte profesii ce activează în domeniul dreptului, chemate să sprijine instituţia medierii (judecători, avocaţi, notari publici, consilieri juridici) dar şi celor ce doresc să urmeze o carieră în domeniul dreptului ori al medierii, cum este cazul studenţilor şi masteranzilor ce urmează studii de profil.
„Medierea în procesul civil” constituie o lucrare originală, bine structurată şi documentată, în care interpretarea dată textelor de lege folosite este corectă şi originală, de natură să o impună în literatura de specialitate."
                                                      Profesor univ. dr. Mihaela Tăbârcă

Imi doresc din toata inima ca aceasta lucrare sa fie de folos atat celor ce se afla la inceput de drum in cariera de medi ator cat si altor profesii juridice care au sau pot avea un rol in promovarea unei institutii atat de necesara societatii romanesti.

4 comentarii:

Cristina Tudorica spunea...

Buna seara!

Urmaresc acest blog cu mult interes din momentul in care l-am descoperit, adica in urma cu 3 luni, cand incercam sa intru, timid, printr-un blog modest, creat de mine, in randul mediatorilor care isi exercita profesia cu multa pasiune.
M-a surprins placut sa gasesc aici, razbatind drintre randurile dvs., pasiunea si vocatia de mediator.
Va felicit din tot sufletul pentru actiunile dvs., pentru munca depusa pe bloguri si in diferite actiuni si va doresc sa continuati cel putin in acelasi ritm.
Motivul pentru care va scriu este de a imi permite sa pastrez pe blogul meu (http://mediere-mediatori.blogspot.com/) o referire la cartea dvs. In cazul in care nu sunteti de acord, voi sterge imediat postarea.
Va multumesc si va doresc numai bine!

Cristina Loredana Tudorica

Fanuta Lisman spunea...

Multumesc si eu, pentru aprecieri.

Nu stiu daca mai pot tine ritmul ca pana acum dar, in masura posibilitatilor, voi incerca sa tratez acele subiecte ce pot fi de interes atat pentru potentialii nostri clienti cat si pentru colegii mediatori. ”Dar din dar se face rai.” :)

Cat priveste preluarea articolului, eu va multumesc. Puteti prelua si alte articole (partial) pe care le considerati utile, cu indicarea sursei.

Felicitari pentru blog. Succes in cariera.
Pastram legatura.
Toate cele bune!

Anonim spunea...

Unde gasesc cartea ?

Fanuta Lisman spunea...

Daca sunteti in Bucuresti, mai gasiti cartea la libraria din cadrul Curtii de Apel Bucuresti.

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.