Sursa: Adevărul.ro Galaţi
Dincolo de faptul că pein titlul evocat mai sus se generalizează, dând impresia că toţi avocaţii sunt supăraţi pe mediere şi mediatori, ceea ce mi-a atras atenţia în mod deosebit a fost sintagma folosită de autorul articolului cu referire la mediatori.
"Mediatori juridici"?! De unde până unde? Până deunăzi se vorbea în presă despre "mediatori bancari". La ce alte denumiri să ne mai aşteptăm?
Înţeleg nevoia de audienţă, atât a mediatorilor cât şi a jurnaliştilor, însă nu este permis, doar de dragul audienţei, să denaturăm realitatea.
Nu ştiu cine a folosit această sintagmă, dacă a fost preluată de presă sau în presă se utilizează pentru prima dată, dar este necesar să facem câteva precizări, pentru rigoarea informaţiilor şi înlăturarea confuziilor.
Suntem mediatori şi atât. Cel puţin deocamdată, atâta vreme cât legea foloseşte o singură sintagmă atunci când face referire la specialiştii autorizaţi să medieze: MEDIATORI.
În tot cuprinsul Legii 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator (cu modificările şi completările ulterioare) orice referire la persoana care este îndreptăţită să medieze un conflict şi care este autorizată, în condiţiile acestei legi, legiuitorul utilizează o singură expresie, cea de mediator; mediator şi atât.
În condiţiile actuale, chiar dacă mediatorul va media conflicte din diferite domenii de activitate, câtă vreme legea nu face referire la o altă calitate decât cea de mediator, fără nicio altă specializare, această sintagmă "mediatori juridici" este de natură să genereze confuzie în rândul celor doresc să apeleze la mediere.
În acelaşi articol, s-au mai strecurat şi alte inadvertenţe, printre care şi ideea că "Procesul se poate întrerupe maximum trei luni, la cererea uneia dintre părţi sau a ambelor părţi."
Dar, despre acest lucru, vom vorbi în zilele ce urmează.
6 comentarii:
Ce sa-i facem, Fanuta, asta-i cultura ziaristului. I s-a pus la dispozitie mapa cu extras din lege, 3 pagini de materiale de informare, s-a vorbit 2 ore, FARA CA CINEVA, MACAR O DATA SA FOLOSEASCA EXPRESIA "MEDIATORI JURIDICI: SI IATA CE MONSTRI NASTE IGNORANTA SI AMATORISMUL!!! Acest lucru s-ar datora si celui care l-a invitat si nu l-a betonat cu documentatie mai multa iar la sfarsit nu s-a intretinut cu el, cat de cat.
Era de inteles ca nu noi am folosit asemenea expresie, nu o gasesti in nici un material pe blog sau in alta parte, deci nu trebuie sa dam cu parul tocmai in cei care au muncit sa faca o astfel de manifestare.
Costin,
Ma bucur ca ai venit cu precizari asupra acestei chestiuni.
In presa, de multe ori din necunoastere, de multe ori doar pentru "audienta", se fac afirmatii ce nu au corespondent in realitate. De acest pacat suferim toti.
Nu am vrut sa supar pe nimeni. Am vrut doar sa atrag atentia asupra acestor inadvertente.
Cred ca am sa deschid o serie de articole pe care sa le inscriu la categoria: inadvertentele din presa privind medierea.
E clar ca ziaristul nu face diferenta intre un mediator si un mediator juridic...poate dupa el exista si mediator sofer.....
Putem vorbi oare de exprimare deliberata doar pentru a crea confuzie in randul cititorilor?
Poate a fost ajutat!? sau nu?
@Daniel Tudor,
Greu de raspuns.
Insa, ar fi corect, si de preferat, sa plecam de la prezumtia de nevinovatie. :)
Insa, aceste chestiuni trebuiesc amendate.
Nu putem lasa loc de confuzii.
Personal, voi fi si avocat. Probabil ca ar influenta in mod pozitiv anumite persoane daca m-as autointitula "avocat-mediator". Insa, a uza de astfel de sintagme inseamna sa induci in eroare pe cei ce au mai putine cunostinte in domeniu, fapt ce nu e permis.
Sa nu uitam, relatia client - mediator trebuie sa fie una de incredere. Ce relatie de incredere se poate stabili atunci cand din start folosim metode neortodoxe de atragere a clientilor?
Mai mult decat atat, aceasta modalitate de promovare ar fi o practica neloiala.
[...] Mediatori juridici?! [...]
Trimiteți un comentariu
Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.