Pagini

luni, octombrie 4

Acord de mediere. Contract de mediere. Modele.

Într-un articol publicat pe Mediere si mediatori- „Diferența dintre Contractul de mediere și Acordul de mediere.” - arătam care sunt diferențele dintre cele două contracte.

Contractul de mediere este contractul ce se încheie între MEDIATOR, pe de o parte, și PĂRȚILE CONFLICTULUI, pe de altă parte. Prin acest contract partile si mediatorul convin să parcurgă procedura medierii in vederea solutionarii conflictului. După cum reiese și din contract, mediatorul se angajează să depună toate diligențele în acest sens iar părțile să dea dovadă de disponibilitate în vederea soluționării conflictului.

Spre exemplificare, atașez unul din contractele recent incheiate. Contractul de mediere a fost încheiat în vederea solutionarii pe cale amiabila a unui divort, cu un copil minor rezultat din căsătorie.




Acordul de mediere este un tot contract, în condițiile art. 942 Cod civil (cu unele excepții ), o convenție care, pe tărâm probator, are valoarea unui înscris sub semnătură privată, potrivit art. 58, alin. 1, teza ultimă.

Acordul de mediere va îndeplini condițiile cerute de lege, în funcție de obiectul său, obiect diferit de la caz la caz, în funcție de natura conflictului mediat. În situațiiile în care este necesar a fi îndeplinite anumite condiții de fond și formă, potrivit legii , acordul de mediere va trebui supus încuviințării instanței ori autentificării notarului public, după caz.

Acordul de mediere atașat are drept obiect o Cerere de divorț ce a avut drept cereri accesorii:

a) pastrarea numelui purtat in timpul casatoriei,

b) incredintarea spre crestere si educare a minorului

c) Stabilirea programul de vizitare al minorului;

d) partajarea bunurilor comune provenite din casatorie;

e) privind hotararea prin care se pronunta divortul, în sensul de a nu fi motivată.


Observatii.

Modelele prezentate sunt orientative.

Contractul de mediere, fiind strict reglementat de lege, nu poate fi modificat în multe din punctele sale. Diferit de acesta, Acordul de mediere poate îmbrăca multe forme, în funcție de obiectul litigiului, legea lăsând la latitudinea părților modalitatea intocmirii.

Pentru Acordul de mediere ce urmează a fi autentificat sau prezentat instanței pentru a pronunța Hotărârea de expedient, el trebuie să îmbrace forma scrisă.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant. Merita citit!

my page; Payoneer Card in Romania

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.