Pagini

luni, septembrie 5

Restituirea taxei de timbru in cazul incheierii unui acord de mediere.

Potrivit Legii medierii (L. 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare), in cazul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata, partile pot beneficia de restituirea taxei de timbru.


Astfel, in caz de partaj (chia si partaj in urma unui divort) in cazul unor neintelegeri privind succesiunea ori in alte litigii al caror obiect poate fi evaluat in bani, daca acestea solutioneaza litigiul prin mediere si incheie un acord de mediere, pot beneficia de restituirea taxei de timbru. Mai mult decat atat, potrivit practicii deja inregistrate in instanta (in Bucuresti am avut cateva astfel de cazuri), daca partile ajung la un acord de mediere inainte de a plati taxa de timbru, instanta nu va mai solicita plata acestei taxe. Ca atare, instanta ia act de acordul de mediere, verifica acordul partilor si pronunta solutia in conformitate cu acordul de mediere, fara a mai solicita efectuarea platii taxei de timbru.


In orice moment al procesului se poate recurge la mediere iar taxa de timbru se va restitui, la cerere, indiferent de momentul in care partile ajung la un acord.


Mai mult, oricare dintre parti, oricand, poate solicita instantei o amanare a cauzei (poate chiar si o suspendare, cu acordul celeilalte parti) pentru a urma procedura de informare cu privire la mediere, eventual pentru a urma chiar procedura medierii. In plus, partea care doreste medierea poate lansa o invitatie, prin intermediul mediatorului, catre partea adversa, de a urma procedura medierii. In astfel de cazuri, tot mai des, instantele recomanda partilor sa mearga cel putin la o informare cu privire la mediere.


Ca atare, daca ati declansat un litigiu iar taxa de timbru este impovaratoare, prindeti curaj si adresati-va unui mediator. Informarea este gratuita! Nu ezitati. Mediatorul va sti sa va ghideze pentru a ajunge la un acord, chiar si in situatia in care aveti impresia ca partea adversa nu doreste sa ajunga la o intelegere. Astfel, veti economisi nu doar bani ci si timp iar stresul va fi cu mult mai redus si cu sanse mari de a reinnoda  relatia cu cel care va aflati in litigiu.


4 comentarii:

Divorț prin mediere – pașii ce pot fi urmați, pentru o soluționare rapidă. « Mediere şi mediatori spunea...

[...] - Acord de mediere (si cerere restituire taxa judiciară de timbru), [...]

carmen spunea...

Multumim mult! Este de un real folos fiecare postare a ta!

cu drag Carmen Ciuica

Jeni spunea...

Buna ziua,
As dori sa stiu daca conform noului cod civil se achita taxa judiciara de timbru de 3% in cazul incheierii unui acord de mediere cu privire la impartirea bunurilor comune dupa divort sau daca se restituie daca partile se inteleg cu privire la impartirea bunurilor la primul termen de judecata?
va multumesc!
Jeni

Fănuţa Lişman spunea...

Buna seara,

Taxa de timbru, de regula, se restituie indiferent daca partile ajung la un acord inainte de primul termen sau dupa.
In practica instantelor au existat si situatii in care, daca s-a depus acordul de mediere inainte de a fi platita taxa de timbru, nu s-a mai pus problema achitarii taxei si, implicit, nici a restituirii. Cu atat mai mult daca s-a ajuns la acord inainte de primul termen.
Insa, chiar daca se efectueaza plata taxei de timbru, ea se restituie foarte repede, daca se prevede restituirea ei in cuprinsul hotararii. Pentru asta, partea care a efectuat plata trebuie sa solicite instantei restituirea.

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.