Pagini

marți, septembrie 27

Divorțul prin acordul soților pe cale judiciară –art. 374 din Noul Cod civil

După cum arătam în articolul anterior, Noul Cod civil reglementează divorțul prin acordul soților.


Începând cu 1 octombrie, soții au la dispoziție trei căi de soluționare a divorțului pe cale amiabilă și anume:


1. Divorțul pe cale judiciară;


2. Divorțul pe cale administrativă;


3. Divorțul pe cale notarială.


 Divorțul prin acordul soților pe cale judiciară.


Această  modalitate de încetare a căsătoriei se realizează pe cale judiciară indiferent dacă soții au sau nu copii din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați.


Art. 374 din Noul Cod civil reglementează condițiile divorțului prin acordul soților pe cale judiciară. Diferit  de vechea reglementare, divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei. De asemenea, nu are importanță dacă din căsătorie au rezultat minori sau nu.


Daca unul dintre soti este pus sub interdicție, divorțul prin acordul soților nu poate fi admis.


Procedura de soluționare pe cale judiciară.


1. Când soții sunt de acord cu privire la desfacerea căsătoriei și a tuturor aspectelor accesorii cum este cazul incredințării minorului, stabilirea domiciliului acestuia, contribuția părinților privind creșterea și educarea minorilor și a altor aspecte obligatorii de soluționat odată cu divorțul, soții pot redacta împreună o cerere prin care solicită instanței desfacerea căsătoriei și să încuviințeze înțelegerea soților ce va fi atașată cererii. Pățile pot include în cuprinsul cererii înțelegerea la care au ajuns înainte de a se adresa instanței.


2. Dacă soții mai au divergențe nesoluționate, pot apela la procedura medierii în vederea ajungerii la un acord, astfel încât aceștia să poată păstra bunele relații ulterioare, acest aspect fiind mai important în cazurile în care există și minori. Astfel, cu sprijinul unui mediator, soții pot încheia un acord de mediere pe care să-l atașeze cererii de divorț. Insă, nimic nu oprește soții ca mai întâi să depună cererea de divorț și mai apoi să încheie acordul de mediere.


La acest punct aș adauga o recomandare. Atunci cand mediatorul apreciază ca poate fi benefic atat pentru parinti cat si pentru minori, dupa o discutie prealabila cu parintii, la o parte din sedinta de mediere pot participa si copiii care au implinit varsta de 10 ani.


3. După depunerea acordului, instanța este obligata sa verifice existenta consimtamantului liber si neviciat al fiecarui sot. De asemenea, instanța are obligația de a verifica respectarea interesului superior al copilului. In acest sens, poate cere efectuarea raortului de anchetă socială și poate asculta copilul.


4. Dacă acordul de mediere se depune după sesizarea isntanței, odată cu cordul de mediere soții pot depune și cererea de restituire a taxei de timbru. Restituirea taxei de timbru se poate obține și separat, in termen de un an de zile de la pronunțarea hotarârii de consfințire a acordului de mediere.


5. Odată îndeplinită procedura, instanța încuviințează acordul de mediere și pronunță desfacerea căsătoriei în condițiile cerute de soți, potrivit celor inscrise in acord.


6. Instanța competentă este este cea de la locul încheierii căsătoriei sau ultimei locuințe comune a soților.


Acordul soților trebuie să cuprindă mențiuni cu privire la:


-         Numele de familie pe care să-l poarte după divorț;


-        Exercitarea autorității părintești (de către ambii părinți);


-        Stabilirea locuinței copiilor după divorț;


-        Modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii;


-        Stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.


-     După caz, acordul poate cuprinde și modalitatea de partajare a bunurilor comune.


Apelarea la mediere nu este obligatorie însă ea conferă câteva avantaje.


- In condițiile legii, procedura este mai rapidă.


- Nu mai este necesară  administrarea de probe prin care să dovedească cine este vinovat de destrămarea căsniciei.


- Taxa de timbru se restituie. După cum știm deja, pentru a încuraja părțile să apeleze la mediere, statul restituie taxa de timbru (care de multe ori este consistentă, spre exemplu de 3% la partaj) în totalitate și nuami dacă părțile încheie un acord de mediere.


- Soții sunt cei ce hotărăsc asupra tuturor aspectelor divorțului și beneficiază sprijinul unui mediator în cndiții de confidențialitate, diferit de instanță cand sedintele sunt publice.


În zilele următoare vom aborda și celelalte proceduri.


Mai puteti lectura pe aceeași temă și Divortul prin acordul partilor in noul Cod civil


11 comentarii:

Regiunea Centru spunea...

„Nu mai este necesară administrarea de probe prin care să dovedească cine este vinovat de destrămarea căsniciei.”
Un argument foarte bun. Cunosc cateva cazuri in care sotul inselat n-avea cum sa demonstreze adulterul :-)

Fănuţa Lişman spunea...

În cazul divortului prin acord nici n-ar mai avea logica.
Oricum, in mediere, partile pot discuta pe acest subiect, procedura fiind confidentiala, putand ajuta sotii sa mentina relatia la un anumit nivel care sa le permita conlucrarea in cresterea si educarea copiilor.

Cornelia Demeter spunea...

care ar fi argumentele noastre pentru a aduce oamenii la mediere la mediator si nu la notar. ? Si asta o intreb avand in urechi o discutie cu un notar, inca dinainte de a se sti de aceste modificari, , vorbind despre un partaj voluntar, cand notarul mi-a zis> ce sa facem doamna, de cele mai multe ori prin natura meseriei si noi facem pe mediatorii cand vin oamenii la noi si dorim sa ne pastram clientii>

Fănuţa Lişman spunea...

Marturisesc faptul ca nu incerc sa conving oamenii sa aleaga intre mediator si notariat. Fiecare apeleaza la mediator ori notar in functie de propriile nevoi.
De regula, la mediator apeleaza partile pentru a fi sprijinite in gasirea unor solutii la care singuri nu reusesc sa ajunga. Oamenii vin la mediere cand nu se inteleg pe anumite aspecte.

Daca sotii s-au inteles cu privire la toate aspectele ce privesc desfacerea casatoriei, nu vad rostul recurgerii la mediere, in conditiile in care, dupa incheierea acordului sotii trebuie sa apeleze fie la instanta fie la notar. Doar notarul si instanta pot pronunta desfacerea casatoriei, cand exista si minori.

Diferit stau lucrurile cand sotii au un partaj de efectuat. Pentru restituirea taxei de timbru, sotii trebuie sa incheie un acord de mediere. Dupa cum stim, in urma tranzactiei (pe care o incheiau cu ajutorul avocatilor) nu se mai restituie taxa de timbru.

Daca taxa de timbru nu reprezinta nicio problema pentru soti, daca nu-i afecteaza faptul ca trebuie sa plateasca 3% la valoarea bunurilor de partajat, atunci pot apela linistiti la notar.

Mediatorii nu sunt concurenti nici pentru notari nici pentru avocati, dupa cum si reciproca este valabila. In opinia mea, importante sunt nevoile clientilor. Le identificam si atunci stim cum sa-i indrumam. Astfel, vom castiga increderea oamenilor.

Matei spunea...

Divortul prin acordul partilor, va fi mai greu de urmat pentru ca atunci cand la mijloc sunt bunuri....unul sau poate chiar amandoi vor sa traga de timp, sa nu vor sa divorteze chiar daca vor s-o faca si asa mai departe...

Matei spunea...

Cu sprijinul unui mediator, soții pot încheia un acord de mediere pe care să-l atașeze cererii de divorț. Insă, nimic nu oprește soții ca mai întâi să depună cererea de divorț și mai apoi să încheie acordul de mediere.Divortul prin acordul partilor, va fi mai greu de urmat pentru ca atunci cand la mijloc sunt bunuri....unul sau poate chiar amandoi vor sa traga de timp, sa nu vor sa divorteze chiar daca vor s-o faca si asa mai departe...

angelica spunea...

C. A. Dupa 36 de ani,de casnicie, sotul meu a dat divort, asa ca sa fie la moda. Nu avem copii minori, avem o fata , majora. , avem in schimb, proprietati de discutat, :3 apartamente care sint toate dobindite impreuna in timpul casatoriei. Sotul a vrut sa vinda unul din ele iar eu nu am fost deacord, si de aici m at trezit cu citatie de divort. Am avut primul termen , la care eu nu am fost de acord cu divortul, dar si instanta ne a trimis la mediator.Pentru ca nu prea stiam noi cum se procedeaza cu medierea, si ca medierea are termen de rezolvare 90 zile, urmeaza sa avem termen pe 7 februarie , si nu stiu daca reusim sa ajungem sa incheiem acordul de mediere pina la aceasta data.Intentionez sa cadem de acord si cu divortul in acelasi acord , o data cu mediera bunurilor, Daca la acest temen , ne prezentam la instanta si spunem ca sintem in mediere, si sa ne acorde timpul de 90 zile, timpul de drept, Credeti ca ni se acorda acest termen, inclusiv cu divortul? Ce cheltuieli mai poate pretinde instanta, daca in final ne ptrezentam cu acordul de mediere incheiat? .................Va multumesc anticipat.

Fănuţa Lişman spunea...

Medierea nu este conditionata de un anumit termen. Cele 90 de zile la care faceti referire se refera la suspendarea termenului de perimare a cererii de chemare in judecata ori, in cazul dumneavoastra, nu cred ca se pune problema.

Prin urmare, pentru data de 7 februarie puteti solicita instantei suspendarea cererii pana depuneti acordul de mediere.

Mai exista si o alta posibilitate dar tine de incredere ...

In ceea ce priveste cheltuielile, instanta va poate cere taxa de timbru in valoare de 3 % din bunurile partajabile. Taxa poate fi restituita repede, daca se incheie acordul de mediere.
Pentru a evita alte cheltuieli, este bine sa conveniti cu sotul asupra valorii bunurilor.

angelica spunea...

Unul di apartamente intentionam sa l donam fiicei noastre, dar aceasta nu este in tara. este Bruxelles, face scoala, in turism, abia a inceput al doilea trimestru, , pina in aprilie si din 14 aprilie trebuie sa plece la Madrid, 2 luni practica. Pentru aceasta eram interesata de un termen mai lung, Daca chiar nu poate veni, se poate specifica in acordul de mediere ca, unul din apartamente il donam fiicei noastre? Daca ar fi fost ea prezenta as fi facut donatie cu uzufruct. Dar daca nu este, in cadrul acordului se poate rezolva in acelasi mod.?Pentru ca ea , poate ca nici nu va veni degraba sa locuiasca, vor mai dura niste ani, timp in care , apartamentul il putem inchiria.iar chiria sa o impartim , ca tot sintem in coflict .Deasemeni sa simpartim si cheltuielile de intretinere. Pentru aceasta e nevoie de pus niste clauze in contract. , Ma puteti consilia ce clauze pot pune. Se poate uzufruct, ? ori in ce alt mod formulate? Va multumesc.

Fănuţa Lişman spunea...

Buna ziua,

Pentru a vedea in ce masura va pot fi de ajutor, ar fi bine sa stabilim o intalnire.
Biroul meu este in centrul Capitalei, la Unirii, daca nu-i o problema pentru dumneavoastra sa ne vedem. Aveti mai jos adresa biroului si datele de contact.
Ne putem auzi pe telefon pentru stabilirea unei intalniri.
Privitor la intrebarile dumneavoastra, exista solutii dar este necesar sa cunosc ceva mai bine situatia. De asemenea, exista solutii cu oarece sanse de a scuti chiar si taxa de timbru. De aceea v-am sugerat sa ne vedem.
Daca nu, ne auzim pe telefon si vedem ce putem face.
Cu consideratie,

Fanuta Lisman,
Tel. 0788. 635. 177 (Cosmote)
0721.7916.800 si 21/3135477
Adresa Birou mediator:
Bucuresti, sector 3,
Splaiul Independentei nr. 2J, et. 3, Ap. 16, # 16
(Unirii, vis-a-vis de Palatul de Justitie)

Fănuţa Lişman spunea...

Pentru un dialog mai liber, imi puteti scrie la adresa fanutalisman@yahoo.com
Toate cele bune,

Trimiteți un comentariu

Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.