Într-o oază de liniște și binecuvânntare, la poalele munților Făgăraș, în incinta Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în cadrul Academiei Sâmbăta, s-au desfășurat lucrările Școlii de Vara „Medierea și mediatorul în contextul comunității”, organizată de către Colegiul Mediatorilor, având drept sponsor 
Un eveniment ce a starnit interesul a peste 70 de mediatori din țară, membri în diferite asociații profesionale dar și mediatori neafiliați încă. În opinia mea, aceasta a și fost frumusețea evenimentului. Ne-am întâlnit și am împărtășit opinii și experiențe cu colegi ce provin din diferite zone ale țării, din diferite asociații, împreună descoperind lucruri ce ne unesc și care ne vor ajuta într-o colaborare pe termen lung, atât pentru promovarea medierii ca mod elegant, eficient și eficace de soluționare a conflictelor cât și pentru promovarea noastră ca mediatori. De asemenea, am întâlnit colegi din diferite domenii de activitate, extrem de diverse, cu care am constat că de fapt avem multe lucruri în comun, lucruri ce ne leagă și totodată ne ajută să construim un corp profesional de excepție, de la care se așteaptă foartă mult.
Despre eveniment și temele abordate acolo, teme extrem de interesante, ce au oferit o unitate de conținut și în deplină concordanță cu tema propusă de organizatori, vom mai vorbi.
Până atunci, vă invit să lecturați articolul colegei noastre Anca Simona Cânepă de la Galați unde, pe lângă impresiile proprii, face și o sumarizare a temelor discutate și o prezentare a lectorilor ce au susținut prelegerile. Vă propun s-o urmăriți pe sit-ul său: SCOALA DE VARA “MEDIEREA SI ...
Întrucât timpul meu este ceva mai limitat în această perioadă, voi face o prezentare în imagini, extrem de grăitoare, în opinia mea.
Încă de la deschidere, s-au conturat multe așteptări din partea celor ce au participat la eveniment, asteptări realizate în bună parte. În acest sens au fost exprimate și opiniile de final ale participanților.
Așteptări s-au formulat și pe parcursul lucrărilor, de data aceasta așteptările fiind cele de colaborare a mediatorilor și pentru viitor, după închiderea Școlii de Vară, dupa cum se reitereaza si in comunicatul de presa dat de Colegiul Mediatorilor, la finalul lucrarilor.
„În sensul recomandărilor UE privind punerea în aplicare a medierii ca procedură de rezolvare a conflictelor, Colegiul Mediatorilor, prin Şcoala de Vară, a pus la dispoziţia celor 87 de participanţi din 16 judeţe expertiză şi experţi consacraţi (practicieni şi reprezentanţi din mediul academic) în domeniile: Administraţie Publică Locală, Comunicare Publică, Conflictologie Şcolară, Probaţiune şi Criminologie, Dezvoltare Personală pentru Mediatori - Psihanaliză, Managementul Carierei şi Cooperare Profesională.
La finalul Şcolii de Vară, s-au adoptat următoarele Rezoluţii:
1. Direcţii de acţiune şi cooperare a mediatorilor pe termen scurt, mediu şi lung.
2. Susţinerea petiţiei “Sign up for Restorative Justice” iniţiată de Forumul European pentru Justiţie Restaurativă prin care se solicită Comisiei Europene şi Parlamentului European promovarea pe scară mai largă a practicilor restaurative, inclusiv medierea, în sistemele penale din ţările europene.”
Lectorii au stârnit interesul colegilor mediatori participanți prin temele extrem de interesante ce au fost abordate. Totodată, pe parcursul fiecărei sesiuni, au avut loc dezbateri deschise, utile și fructuoase.
Dincolo de programul stabilit inițial de organizatori, pe lângă programul liber în care am vizitat împrejurimile (Herghelia de la Sâmbăta de Jos, Cetatea Făgărașului), s-au organizat și grupe de lucru, la inițiativa colegilor mediatori participanți. Spre exemplu, într-una din seri, sub bagheta dlui profesor Vasile Dem. Zamfirescu și a dnei Simona Reghintovschi, s-a organizat un grup de lucru în cadrul căruia am experimentat intervizarea.
Asupra acestei teme voi reveni cât de curând întrucât, așa cum a reieșit din discuțiile cu ceilalți colegi, se resimte nevoia unor grupuri de susținere, cel puțin în primă fază, prin care mediatorii să împărtășească din propriile experiențe și astfel fiecare să plece îmbogățit de la astfel de întâlniri. În timp, am încredere că vom recurge și la alte modalități care să ne ajute în dezvoltarea personală precum grupurile de lucru în care să recurgem la intervizare si supervizare.
Și, pentru că am pomenit de Herghelie, haideți să postăm și câteva imagini cu armăsarii de acolo, cu atât mai mult cu cât, mai aveam puțin și organizam și o licitație.
Și, pentru că atmosfera a fost extraordinară, mediul a fost favorabil nu doar socializării ci chiar creării de noi prietenii, în urma cărora am încredere că se vor realiza colaborări frumoase în vederea promovării medierii ca un alt mod de viață în societatea românească.
Si, cateva poze de final, din ultima zi.
Felicitări organizatorilor!
Multumesc pentru fotografii colegei noastre mediator Victorița Soare.
6 comentarii:
[...] Școala de Vară „Medierea și mediatorul în contextul comunității... Thu Sep 09, 2010 22:54 pm Într-o oază de liniște și binecuvânntare, la poalele munților Făgăraș, în incinta Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, în cadrul Academiei Sâmbăta, s-au desfășurat lucrările Școlii de Vara „Medierea și mediatorul în contextul comunității”, organizată de către Colegiul Mediatorilor, având drept sponsor Un eveniment ce a starnit interesul a peste 70 de mediatori din [...] [...]
Multumim Fanuta pentru imagini si rememorarea unor zile cu adevarat frumoase si utile pentru participanti.Cred ca acest eveniment a reusit sa demonstreze ca, indiferent de asociatiile din care facem parte sau scolile in care ne-am format, noi, mediatorii, avem aceleasi probleme si preocupari, aceleasi nelinisti si sperante si, mai ales, ca nu putem reusi in promovarea unei profesii care presupune dragoste de oameni si disponibilitate sufleteasca pentru a-i ajuta pe acestia decat impreuna.
Ana
Scoala de vara de la Sambata de Sus este o demostratie a faptului ca exista asociatii profesionale care isi pot asuma organizarea unor evenimente de mai mare amploare. Desigur, fara o coeziune interna a asociatiei, nimic nu ar putea fi posibil ca organizare. Constat cu mare placere ca o conducere colegiala, un cod de etica asumat si respectat, precum si existenta unor membrii care doresc si demonstreaza ca stiu sa isi asume responsabilitati, sunt ingredientele esentiale pentru a organiza evenimente de mai mare anvergura. Felicitari!
Intr-adevar, cu ocazia Scolii de vara m-am convins si eu de faptul ca cei ce au organizat evenimentul formeaza o echipa bine inchegata, dedicata nu doar medierii ci lucrului in sine cu oamenii (fapt esential pentru un mediator) si ca sunt si buni organizatori.
Acestea au fost numai cateva din motivele care m-au determinant sa ader la Colegiul Mediatorilor.
Despre acest lucru am scris aici: http://medierea.wordpress.com/2010/09/20/cum-alegem-o-asocia%C8%9Bie-profesionala-a-mediatorilor-in-care-dorim-sa-ne-inscriem/
Cu cat coeziunea unei echipe este mai mare, cu atat realizarile sunt mai vizibile si de impact.
Cred ca orice mediator isi doreste o astfel de echipa, mai ales acum cand se resimte tot mai mult nevoia unui corp de profesionisti coagulat, care sa promoveze medierea ca mod de viata, în primul rand prin propriul lor comportament, prin propria lor atitudine.
Fiecare dintre noi are nevoie de o echipa pentru a putea contribui în mod real si a fi pregatiti pentru scimbare de mentalitati.
Ana,
Si locul și modul de organizare și cunostintele cu care ne-am imbogatit fiecare dintre noi, au fost ingredientele unei reusite.
Sper s-o reeditam in fiecare an, asa cum si-au exprimat dorinta multi dintre colegii mediatori din diferitele asociatii.
Asa cum ai afirmat si tu, faptul extraordinar a fost cel prin care mediatorii din difetite asociatii au relationat extraordinar si au pus bazele unor viitoare colaborari (daca-ti amintesti, aceasta a fost una din multele asteptari ale participantilor: sa ne cunoastem si sa gasim cai de colaborare).
Asa cum am mai afirmat, încep sa functioneze lucrurile si in mediere.
In mare masura tine de fiecare dintre noi.
Imi doresc ca fiecare dintre noi sa constientizeze acest lucru si sa puna umarul in promovarea medierii, atat cat ii sta in putinta. De asemenea, sa caute echipa langa care se simte cel mai bine valorizat si astfel medierea are toate sansele de a fi recunoscuta ca alternativa reala la justitie, ca modul cel mai eficient si eficace de solutionare a conflictelor, indiferent de ce natura.
A fost un eveniment deosebit .Mi-a plăcut foarte mult. Sper să se organizeze și la mare o scoală de vară a mediatorilor.
Trimiteți un comentariu
Puteți solicita informații sau vă puteți programa pentru o primă ședință de informare.
În cel mai scurt timp posibil vă vom răspunde.
În acest sens, vă rugăm să ne furnizați următoarele date:
1. Nume, prenume
2. Telefon – pentru a fi contactat in vederea programării
3. Tip de litigiu/ conflict
4. În ce parte a zilei puteți fi programat/ă.